RSS емисия за briz15.com
вторник, 12 юли 2016

Валути

Фиксинг за 12.07.2016
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7701
GBPGBP12.2983
CHFCHF11.7997

Анкета

Трябва ли във Варна да стане самостоятелна провинция?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Интервю

Параскева Джукелова: Митрополит Николай никога не е срещал жена, която иска да забременее, а не може

– Параскева, скоро ще те видим в новия телевизионен сериал по bTV „Къде е Маги?“. Какъв ще бъде твоят образ?

– Героинята ми на пръв поглед е доста силна, устремена и властна жена, която не търпи възражения. Ще играя съпруга на Атанас Сребрев, ще бъдем Катерина и Бранко Андонови. Имаме си син и дъщеря и съответно сблъсъци с тях както във всяко семейство. Този сериал ще бъде семейна драма с криминални елементи, но няма да има ясно разграничени добри или лоши персонажи. Всеки ще носи последствия за постъпките си. Така е и в живота – няма добри или лоши – просто някои вършат не толкова добри неща.

– Приличате ли си с твоята героиня?

– В реалния живот не съм амбициозна бизнес дама, нито властна и толкова подредена. Разминаваме се доста с нея.Тя е всичко, което аз не съм и обратното. По принцип съм хаотичен човек и се възхищавам на жени, които успяват да си поставят високи цели и да ги постигат дори с цената на нарушаването на взаимоотношенията с някого. Харесвам си героинята и се забавлявам, играейки я.Жалко е само, че почти не се усмихвам в „Къде е Маги?“, но пък компенсираме с друго. Харесва ми, че като облека костюма и ми направят нейната прическа и грим, се държа като съвсем различен човек. За мен е по-любопитно да играя човек, който не е като мен. Обичам да влизам в роли, които в живота не бих си позволила заради темперамент или морал.

 Забавлявате ли се по време на снимките?

– Забавно е, но и доста натоварено. Продуцентите имат амбицията да произвеждат сериите бързо.За тази цел работим паралелно с два отделни екипа. Тоест в един и същи ден има екип, който заснема едни сцени, и друг, който работи по други кадри. Често на актьорите ни се случва да снимаме няколко часа с едните и веднага да прескочим към другия екип. При мен това налага промени на дрехи, грим и прическа, защото снимаме сцени от различни дни. Това ми коства часове висене на гримьорския стол.

– В цялото това прескачане стават ли гафове?

– Нормално е някой да си забрави текста, все пак сме живи хора и това са много и различни сцени. Важното е да си помагаме, особено на по-малките. Момчето и момичето, които играят мои деца, са още ученици и нямат опит.Тепърва навлизат в нашата професия и е нормално да имат притеснения и понякога да не са съвсем точни в състоянието, което трябва да изиграят.

– Разкажи нещо любопитно от кастинга.

– Интересното е, че на кастинга се явих за ролята на Вяра, която в момента се изпълнява от София Кузева, и за ролята на Катерина. Когато прочетох характеристиката на героите, усетих, че Катерина е по-голямо предизвикателство за мен. Вяра е по-мек характер, а аз исках да играя кучка
Радвам се, че спечелих ролята, която си харесах от самото начало.

– Сега си в почивка от Народния театър, но когато започне театралният сезон, как ще съчетаеш ангажиментите си?

– Все още сме напълно съсредоточени в сериала, но през септември графикът ще стане по-натоварен. Програмата за снимките ще се нагоди с тази за представленията, но и да бъде удобна за всички. Поели сме ангажимент към сериала и е нормално отново мислите ни да бъдат там. Непрекъснато си мисля какво се е случило до момента на снимките и какво трябва да бъде занапред. Обмислям варианти как да лансирам героинята си, така че да не бъде неадекватна в някои моменти.

– Завършила си в първия клас на Стефан Данаилов. На какво те научи той?

– Стефан Данаилов има усет към актьорите и особено към киноактьорите. Първото, което ме впечатли в него, беше способността му да върши много неща едновременно. Умее да си организира времето и да се справя с ангажиментите си. Той държеше да ни научи да бъдем екипни играчи, защото театърът и киното се правят от много хора. Той е много харизматичен и сме взели много от него.

– Някога занимавала ли си се с нещо различно от актьорство?

– Никога не ми се е налагало. След като завърших, ме взеха в Народния театър, отделно се снимах във филми.Имаше период, в който бях водеща на телевизионно предаване. Също така имах шанса да се снимам и в чужди продукции.

– Във филма „Икона“ си партнираш с Патрик Суейзи. Какви впечатления остави в теб?

– Той е страхотен професионалист и страшно добронамерен. Правеше всичко възможно, за да се получи сцената и да изглеждаме като семейна двойка, която се кара. Наша дъщеря играеше детето на Асен Блатечки. Тя беше мъничка и не разбираше какво става и Патрик се опита по всякакъв начин да я накара да го припознае като баща
Малката не разбираше какво  говори на английски и той се опитваше да  каже нещо на български. В крайна сметка детето се държеше сърдито от цялата тази ситуация, а точно това беше нужно за сцената и нещата се получиха.

– Образът на майка май те преследва.

– Нормално е, когато достигнеш до определена възраст, да започнеш да играеш майка.Преди това влизаш в ролите на младо момиче. Влизам в ролята на майка много преди самата аз да стана такава. Някой ден ще ми се наложи и да играя баба. За мен е по-важна ролята, която ми предлагат, а не парите. Ако е кротка женица, която слуша мъжа си, няма да ми бъде интересна.Дано някой път не ми дадат роля на майка, чийто син е по-възрастен от нея в реалния живот. В световното кино има такъв пример с Анджелина Джоли, която игра майка на Колин Фарел.

– Има ли разлика в работата с чужденци и българи?

– Разликата е в условията, които предлагат чуждите продукции. Пред тях не стои въпросът къде да те настанят, ще имаш ли каравана, кога ще те вземат за снимки и с какво. Елементарните условия, които трябва да бъдат изпълнени към актьора, се спазват. Обикновено у нас киното се прави повече с мускули, отколкото с пари. В българските филми и сериали имаме възможност да пресъздадем много по-интересни образи, защото в чуждите продукции ни канят за малки епизодични роли. В България получаваме удоволствие от актьорската си изява с по-голяма роля.

– Получавала ли си изкушаващи предложения за постоянна работа в чужбина?

– Имаше момент, в който за малко да вляза в италианската киносистема, но тогава ми беше нужно разрешително за работа. Все още нямахме възможност да се придвижваме бързо и лесно в Европейския съюз и ентусиазмът ми беше пресечен. Никога не съм искала целенасочено да отида някъде и да започна да си търся работа като актриса. Смятала съм, че ако ми се случи, то ще произтече от срещата ми с режисьори и продуценти, които са ме видели на наша територия.

– Налагало ли ти се е да се промениш физически заради роля?

– Не са го изисквали от мен, но по свое желание съм се променяла. Дори мисля, че е добре да се прави, когато трябва да изобразиш някой радикален персонаж. Скоро ще излеле по екраните филмът „Джулай“. В него героинята ми е жена, която е изгубила смисъла на живота. Тя е цинична, пие много. За тази роля държах да се променя външно, защото като блондинка не се виждах в образа . Подстригах си косата и се боядисах по-тъмна. Външният вид на човек говори много за вътрешния му мир
За да стана Катерина Андонова в „Къде е Маги?“ също имам голяма промяна. Отказах се от артистичните рокли и свежите цветове и се доверих на строгите линии, които ми предложи стилистката ни. Това за мен е мъчение, защото тези вталени дрехи изискват постоянно да си в изправена позиция. Бих се замислила единствено ако ми се наложи да кача килограми, защото свалянето ми е трудно.

– И двамата с партньора ти в живота – режисьорът Виктор Божинов, сте във филмовия бизнес. Не е ли по-трудно да си организирате личното време така?

– По тази причина се разбираме много добре. Когато влезем в снимки или репетиции, всеки един от нас знае много добре какво означава това. Няма проява на ревност или упрек, когато някой закъснее заради ангажимент. Когато Виктор влезе в работен цикъл, потъва изцяло в него. Проявяваме разбиране относно работата си. Сега ни е малко трудно, защото се опитваме едновременно да съчетаваме ангажиментите си и бабите помагат за дъщеря ни.

– На колко години е тя?

– Вече е на 3 години и почти доброволно ме пуска на работа. По-рано ми казваше: „Няма смисъл да ходиш на работа.“ Сигурно не  се е искало да ме няма, но вече нямаме този проблем. Пуска ме с уговорката, че ще се прибера.

 Гледала ли те е в театъра или на екрана?

– В театъра не ме е гледала, защото не смея да я пусна на представленията, на които играя. Не са толкова детски и рискуваме да вдига шум в залата. Била е зад кулисите в театъра. Веднъж я вкараха зад сцената без мое разрешение и тя се провикна, естествено, и публиката я чу. Гледала е откъси от мои телевизионни появявания. Беше втрещена от епизоди в „Изпепеляване“. Уплаши се от Деян Донков, който ме беше притиснал, и го наричаше лошия чичко. Като цяло се радва, като ме види по телевизията.

 Изявява ли се като актриса от малка?

– Доста добре играе. Когато поиска нещо, автоматично изиграва хленчене и плач. Има такива наклонности, пее, съчинява си приказки. В момента е във фаза, в която строява плюшените играчки и разиграва диалози между тях, изнася представления. Не бих казала, че е готова актриса, според мен всички деца са артистични до момента, в който някой не им прекърши ентусиазма.

– Наскоро митрополит Николай се изказа против сурогатното майчинство и инвитрото. Ти като жена, която е забременяла инвитро, как ще коментираш думите му?

– Работата на духовниците е от време на време да се появяват и да порицават нещо в обществото. Вместо да бъдат обединители и да подтикват хората да станат по-добри, те се явяват с отрицание и анатеми непрекъснато.Този митрополит се изказва против сурогатното майчинство, но според мен не се е срещал с жена, която иска да забременееили ако се е срещал, не му е направила впечатление как се чувства. Това е голям шанс за много жени с медицински проблеми да си имат собствено детенце. Не  казвам, че сурогатното майчинство трябва да стане всеобща практика и всяка манекенка, която не иска да си развали фигурата, да си вземе жена под наем, за да  роди дете. Това е за хора, които имат реални проблеми. В крайна сметка нищо не зависи от него. Странно е, когато митрополити започнат да се изказват по тези въпроси. Раждането на детето ми е по-голямо чудо от просълзяването на икона на Богородица. Само мога да съм благодарна за развитието на медицината.

168chasa.bg